Research Programs
80370: Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών - Food Innovation RI MIS 5027222
COMPETITIVNESS
Scientific Advisor: Κοψαχείλης Νικόλαος
Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών - Food Innovation RI MIS 5027222
Financing Framework: OPCEI ESPA 2014-2020
Call Code: 088 «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας - Β Κύκλος» Α/Α ΟΠΣ: 2525
Scientific Advisor's Department: Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Budget: 250.000,00 €
Initials: Food Innovation RI

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη Ερευνητικής Υποδομής (ΕΥ) με τίτλο «Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών» το ερευνητικό προσωπικό της οποίας προέρχεται από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Αθηνών, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χαρικόπειου, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ιονίου Πανεπιστημίου (πρω΄ώην ΤΕΙ Ιονίων Νήσων). Οι στόχοι της ΕΥ στην έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογιών τροφίμων ήταν: (i) η αναβάθμιση των εργαστηρίων, (ii) η βιωσιμότητα της ΕΥ, (iii) η έρευνα για καινοτομίες στα τρόφιμα, (iv) η προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στην ΕΥ, (v) υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας, (vi) η διεθνής δικτύωση. Οι θεματικές προτεραιότητες της ΕΥ ήταν: (1) δράσεις επίδειξης τεχνολογιών, (2) προστιθέμενη αξία από καινοτόμες βιοτεχνολογίες-τεχνολογίες τροφίμων και προϊόντα, (3) εκμετάλλευση ώριμων καινοτομιών, (4) καινοτομίες σε νανο- και μικρο-πορώδη υλικά και βιοδιεργασίες κυττάρων/ενζύμων, (5) πρωτεϊνική μηχανική, (6) μοριακές έρευνες, (7) νέα βιοδιυλιστήρια, (8) εκμετάλλευση των πιτύρων δημητριακών με νέα τεχνική, (9) υψηλής προστιθέμενης αξίας χημικά από υποπροϊοντα τροφίμων.

Το έργο αρχικού συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000,00€ υλοποιήθηκε μέσω εννέα (9) Υποέργων εκ των οποίων το Υποέργο 07 "Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων βιο-οικονομίας για τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της αξιοποίησης βιομηχανικών παραπροϊόντων" υλοποιήθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την Αξιοποίηση παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων για παραγωγή (μεταξύ άλλων) βιοεπιφανειοδραστικών ουσιών, εδώδιμων βιοφίλμ και ελαιοπηκτωμάτων με καινοτόμες εφαρμογές σε τρόφιμα. Αναλυτικότερα: 1.Αξιοποίηση τυρογάλακτος και αποβλήτων καφέ για την παραγωγή βιοεπιφανειοδραστικών ουσιών. 2. Αξιοποίηση τυρογάλακτος και αποβλήτων καφέ και εσπεριδοειδών για την παραγωγή εδώδιμων επικαλυπτικών μέσων (φιλμ). 3. Αξιοποίηση αποβλήτων καφέ και εσπεριδοειδών για την παραγωγή ελαιοπηκτωμάτων.

 


Back
Text To SpeechText To Speech Text ReadabilityText Readability Color ContrastColor Contrast
Accessibility Options