1η συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2023

ShareThis
Δημοσίευση: 22-09-2023 11:29 | Προβολές: 1266
image

Στη λήξη του περσινού ακαδημαϊκού έτους, το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΤΤ) του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετείχε για πρώτη φορά στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2023 για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, που διοργανώθηκε για 13η συνεχή χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το ΤΕΤΤ συμμετείχε στο διαγωνισμό με δύο καινοτόμα προϊόντα, το ProbiYogi και το Bio Pop seed bar.

Το προϊόν ProbiYogi αποτελεί προϊόν έρευνας και συνεργασίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών 4 Πανεπιστημίων, που συμμετέχουν στην Εθνική Ερευνητική Υποδομή Περιφερειακής Αριστείας FoodBiomes(Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ιόνιο Πανεπιστήμιο), με την εταιρία «Γαλακτοκομείο ΖΑΓΟΡΙ Ε.Ε.».

Το ProbiYogi είναι ένα επιδόρπιο τύπου γιαούρτης, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί προβιοτικά βακτήρια, καθώς και φυτικά εκχυλίσματα με πρεβιοτικές ιδιότητες που δρουν επίσης ως βιοσυντηρητικά, ενώ σημαντικό στοιχείο της καινοτομίας του προϊόντος είναι η εδώδιμη μεμβράνη στην επιφάνειά του προϊόντος, η οποία συνεισφέρει στη διατηρησιμότητα και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Στον διαγωνισμό παρουσιάστηκαν δύο προϊόντα ProbiΥogi, ένα γαλακτοκομικό κι ένα φυτικής προέλευσης (παρασκευασμένο από φάβα).

Το ProbiΥogi, αναπτύχθηκε με γνώμονα την αρχή της αειφόρου διατροφής, καθώς περιέχει συστατικά τα οποία έχουν επεξεργαστεί με βιώσιμες πρακτικές και συνολικά προστατεύουν το τρόφιμο από αλλοίωση, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής του, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, και προσφέρεται σε οικολογική και ανακυκλώσιμη συσκευασία.

Η ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου που εκπροσώπησε το ProbiΥogi στον Διαγωνισμό αποτελούταν από τις φοιτήτριες Δ. Καραφίλη, Γ. Κοτανίδου και Μ. Δαρεμά, με την υποστήριξη από τις υποψήφιες διδάκτορες Α. Νάτσια και Δ. Αλιμπούμπα και την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Β. Καχριμανίδου, υπό την επίβλεψη της Επ. Καθηγήτριας Α. Παπαδάκη και του Αν. Καθηγητή Ν. Κοψαχείλη.

 

Το Bio Pop seed bar αποτελεί προϊόν συνεργασίας προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν με βάση σπόρους από «ψευδο - δημητριακά», οι οποίοι μέσω ελαφριάς θερμικής επεξεργασίας μορφοποιούνται σε «pop» τραγανούς σπόρους που αποτελούν τη βάση μιας μπάρας, ενισχυμένης με εξίσου θρεπτικές δευτερεύουσες ύλες.

Τα συστατικά του Bio Pop seed bar είναι βιολογικής προέλευσης, χωρίς γλουτένη, και οι αναλογίες των συστατικών τέτοιες ώστε να προσδίδουν ισχυρισμούς υγείας, όσον αφορά μακροστοιχεία/ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Επιπρόσθετα, το προϊόν είναι ενισχυμένο θρεπτικά με βρώσιμο έλαιο από κουκούτσια, που αποτελεί παραπροϊόν της βιομηχανίας τροφίμων.

Το Bio Pop seed bar αποτελεί ένα καινοτόμο βιολειτουργικό τρόφιμο, βιώσιμο για την ελληνική μικρομεσαία αγορά, διότι η παραγωγική διαδικασία είναι απλή και χωρίς πολύπλοκο και δαπανηρό εξοπλισμό. Η πρώτη συσκευασία του προϊόντος είναι βρώσιμη, και συμβάλει τόσο στη θρεπτική αξία, όσο και στη συντήρηση του προϊόντος, ενώ η εξωτερική-δεύτερη συσκευασία είναι από ανακυκλώσιμο υλικό.

Η ομάδα του Bio Pop seed bar αποτελούταν από τους/τις φοιτητές/τριες Ι. Ρήγα, Α. Βάη, Σ. Ζαφειράς, Α. Κουρκλίδου, Α. Μπεγκολλάρι, Ε. Μακρυπόδη, Μ. Μπάτρη, Σ. Πούντου, Ν. Ελευθεριάδη, Ε. Βλάχου, Ι. Μηναδάκη, Α. Αλ Τζαράτλι, Σ. Μπενάκη, Χ. Λουμάνι, Ν. Ποταμιάνου, Ν. Παπατάτσης, Α. Κουρκλίδου, με επιβλέπουσα την Πανεπιστημιακή υπότροφο και διδάσκουσα Δρ. Σ. Τσάκωνα.

 

Συγχαρητήρια στους φοιτητές μας και σε όλους τους συμμετέχοντες για αυτήν την τόσο αξιόλογη προσπάθεια!

Με σκοπό την προώθηση αντίστοιχων «καλών πρακτικών» και προσπαθειών, μόλις εγκλιματιστούν οι πρωτοετείς μας, θα οργανώσουμε εκδήλωση για την περαιτέρω ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματός μας, από τους ίδιους τους/τις φοιτητές/τριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

 

Καλό ακαδημαϊκό έτος

Ν. Κοψαχείλης

Πρόεδρος ΤΕΤΤ


Επιστροφή

Ενημέρωση

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Αργοστόλι, Κεφαλονιά ΤΚ 28100, τηλ:26710-27101
E-mail:
grambg@ionio.gr (Διοικητικά Θέματα)
gramfood@ionio.gr (Φοιτητικά Θέματα)
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας