Εορτάζοντας την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2023

ShareThis
Δημοσίευση: 26-10-2023 09:19 | Προβολές: 5373
image

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης σας ενημερώνει για την Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2023. 

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης είναι «Community over Commercialization». Το θέμα της εβδομάδας, η οποία διαρκεί από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου, ενθαρρύνει μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το ποιες προσεγγίσεις για την ανοικτή επιστημονική επικοινώνηση δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του κοινού και της ακαδημαϊκής κοινότητας — και ποιες όχι. Η Εβδομάδα θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα όπως τι χάνεται όταν ένας μικρός αριθμός εταιρειών ελέγχουν την παραγωγή γνώσης και όχι οι ίδιοι οι ερευνητές, ποιο είναι το κόστος των επιχειρηματικών μοντέλων που εδραιώνουν ακραία επίπεδα κέρδους, πότε η συλλογή και η χρήση προσωπικών δεδομένων αρχίζει να υπονομεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία, και, κυρίως, πώς μπορούμε να αλλάξουμε την προεπιλογή προς τη χρήση αυτών των επιλογών με γνώμονα την κοινότητα;

γραφικό με το θέμα της εβδομάδα ανοικτής πρόσβασης

Στην Ελλάδα οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες προσπαθούν να συνεισφέρουν δραστικά στην αυτοτέλεια ερευνητικών ομάδων να εκδίδουν με αξιόπιστο τρόπο επιστημονικά περιοδικά και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ποικιλομορφία της επιστημονικής έκφρασης. Η Μονάδα Επιστημονικής Επικοινώνησης, με την παρούσα ανάρτηση (την οποία αναδημοσιεύουμε) στην ιστοσελίδα της, μας ενημερώνει για ορισμένα από τα περιοδικά που υποστηρίζονται από βιβλιοθήκες-μέλη του ΣΕΑΒ:

    • Urban Crime- An international Journal από τη ΒΚΠ του Πάντειου Πανεπιστημίου: Το περιοδικό παρουσιάζει μια σειρά αναλύσεων και συνθέσεων έρευνας σχετικά με τις τομές μεταξύ του εγκλήματος και του αστικού περιβάλλοντος, ειδικότερα των κλάδων της εγκληματολογίας και της ποινικής δικαιοσύνης, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής πολιτικής, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της γεωγραφίας, της πολιτικής, της οικονομίας, των πολιτιστικών και των μέσων ενημέρωσης.
    • Αειχώρος από τη ΒΚΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Σκοπός του Επιστημονικού Περιοδικού είναι η προώθηση του διαλόγου και του προβληματισμού για ζητήματα τα οποία αφορούν την Πολεοδομία, τη Χωροταξία και την Ανάπτυξη και τα οποία σχετίζονται τόσο με την ελληνική όσο και με τη διεθνή εμπειρία.
    • EIRINI/Μελέτες Νέων Ερευνητ(ρι)ών για το Φύλο από τη ΒΚΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: το περιοδικό αποσκοπεί στη σταδιακή δημιουργία ενός χώρου-πλατφόρμας, εντός του οποίου ερευνητές/ριες θα έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν κριτικά και να δημοσιεύσουν πρωτότυπο υλικό, που συμβάλλει στη συζήτηση για τα φύλα, την ετερογένεια και τις κοινωνικές διακρίσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
    • Review of Science, Mathematics and ICT Education από τη ΒΚΠ του Πανεπιστημίου Πατρών: το περιοδικό παρουσιάζει διαφορετικές διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία και τη μάθηση των θετικών επιστημών, των μαθηματικών και των ΤΠΕ και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργασιών για την ακαδημαϊκή και διεπιστημονική έρευνα και πρακτική.

Εικόνα με διάφορα εξώφυλλα περιοδικών

Ο ΣΕΑΒ συμμετέχει από κοντά στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Αδαμάντινο Δρόμο της Ανοικτής Πρόσβασης, προκειμένου να κερδίσει την απαραίτητη τεχνογνωσία και να βρει τα απαραίτητα ερείσματα για πολιτική στήριξη των κοινοτικών αυτών εκδοτικών προσπαθειών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης, επισκεφθείτε το openaccessweek.org. Το επίσημο hashtag στο Χ (Τwitter) για την εβδομάδα είναι #OAWeek.


Επιστροφή

Ενημέρωση

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Αργοστόλι, Κεφαλονιά ΤΚ 28100, τηλ:26710-27101
E-mail:
grambg@ionio.gr (Διοικητικά Θέματα)
gramfood@ionio.gr (Φοιτητικά Θέματα)
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας