Μαρία Αλεξανδρή
Αντικείμενο: | Λειτουργικά και συντηρητικά συστατικά τροφίμων σε συστήματα βιοοικονομίας |
Βαθμίδα: | Επίκουρη Καθηγήτρια |
Email: | malexandri@ionio.gr |
Website: | https://www.researchgate.net/profile/Maria-Alexandri-3 |
Ώρες γραφείου: | Καθημερινά 11:00-14:00 |
Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Maria-Alexandri-3
Google Scholar: https://scholar.google.gr/citations?user=1ZSY2LQAAAAJ&hl=en
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-2683-8111
Η Δρ. Μαρία Αλεξανδρή είναι Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων (απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,-ΓΠΑ, 2012) με διδακτορικό δίπλωμα στις Γεωπονικές Επιστήμες (ΓΠΑ, 2017). Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση παραπροϊόντων του αγροτο-διατροφικού τομέα προς παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας (π.χ. αντιοξειδωτικών, πηκτινών) και προς τη βιοτεχνολογική παραγωγή ηλεκτρικού οξέος. Μελέτησε επιπρόσθετα μεθόδους διαχωρισμού και ανάκτησης μεταβολικών προϊόντων από βιοτεχνολογικά υποστρώματα. Εργάστηκε για δύο χρόνια (2017-2019) ως ερευνήτρια στο Leibniz Institute of Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB, Potsdam, Γερμανία), όπου και επικεντρώθηκε στη βιοτεχνολογική παραγωγή και ανάκτηση γαλακτικού οξέος από μέσο ζύμωσης προερχόμενου από πίτουρο ρυζιού, τόσο σε εργαστηριακή όσο και σε πιλοτική κλίμακα. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΓΠΑ (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής τους Ανθρώπου) (2019-2021) και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) (2021-2022). Κύριο αντικείμενο της έρευνάς της αποτέλεσε η αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων του αγροτο-διατροφικού τομέα (όπως απόβλητα οινοποίησης και τυρόγαλο) μέσω μικροβιακών διεργασιών και ανάκτησης λειτουργικών συστατικών. Από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2024 διετέλεσε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2012 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10 ερευνητικά προγράμματα και σε περισσότερα από 25 διεθνή συνέδρια. Το δημοσιευμένο της έργο περιλαμβάνει 41 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 3 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Είναι κριτής σε περισσότερα από 10 επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει διετελέσει Guest Editor σε Special Issues επιστημονικών περιοδικών με θεματολογία σχετιζόμενη με αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων στα πλαίσια στης βιοοικονομίας.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
- Ανάκτηση και χαρακτηρισμός λειτουργικών συστατικών από παραπροϊόντα του αγροτο-διατροφικού τομέα
- Βιοτεχνολογική παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας μέσω της αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων του αγροτο-διατροφικού τομέα (π.χ. οργανικά οξέα, καροτενοειδή)
- Ανάπτυξη διεργασίων ανάκτησης και καθαρισμού βιοτεχνολογικών προϊόντων
- Ολιστική διαχείριση αποβλήτων και παραπροϊόντων στα πλαίσια της βιοοικονομίας
Επιστροφή
Τμήμα
Αργοστόλι, Κεφαλονιά ΤΚ 28100, τηλ:26710-27101
E-mail:
grambg@ionio.gr (Διοικητικά Θέματα)
gramfood@ionio.gr (Φοιτητικά Θέματα)