ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2021

ShareThis
Δημοσίευση: 14-05-2021 14:47 | Προβολές: 888
gr  pdf.png  ΔΗΛΩΣΗ COVID TEST
Mέγεθος: 86.79 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.27683,

  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων, όπως αυτές ρυθμίζονται στην υπό στοιχεία Φ.1/192329/Β3/13.12. 2013 (Β' 3185) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με αναλογική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας του άρθρου 20 της υπό στοιχεία Δ.1α/Γ.Π.οικ.69543/31.10.2020 (Β' 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
  • Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι η είσοδος στις εξετάσεις επιτρέπεται μόνο με την απλή επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapidtest ή PCR test) έως και εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 8, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό ή τον διαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο. Όμοια υποχρέωση υφίσταται για τα Α.Ε.Ι. όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων».

Σύμφωνα με τα παραπάνω και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, οι κατατακτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα από 26 έως 28 Μαΐου 2021 στο Κτίριο Α (Τέρμα Λεωφόρου Βεργωτή, Αργοστόλι).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν τουλάχιστον μισή ώρα πριν την εξέταση του κάθε μαθήματος έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα καθώς και υπογεγραμμένη χειρόγραφη βεβαίωση/δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapidtest ή PCR test) ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2021

 

1. Γενική και Ανόργανη Χημεία

Ημερομηνία εξέτασης: 26-05-2021,

ώρα εξέτασης: 10:30πμ

Ύλη Μαθήματος:

Βασικές Γνώσεις Χημείας

  • Άτομα, μόρια και ιόντα
  • Υπολογισμοί με χημικούς τύπους και εξισώσεις
  • Χημικές αντιδράσεις
  • Η αέρια κατάσταση

Ατομική και Μοριακή Δομή

  • Η κβαντική θεωρία του ατόμου
  • Ηλεκτρονικές δομές και περιοδικότητα
  • Ιοντικός και ομοιοπολικός δεσμός

Καταστάσεις της Ύλης και Διαλύματα

  • Καταστάσεις της ύλης:  υγρά και  στερεά
  • Διαλύματα

Χημικές Αντιδράσεις και Ισορροπία

  • Ταχύτητες αντίδρασης
  • Χημική ισορροπία
  • Οξέα και βάσεις
  • Ισορροπίες οξέων - βάσεων
  • Διαλυτότητα και ισορροπίες συμπλόκων ιόντων
  • Θερμοδυναμική και Ισορροπία

 Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • Γενική Χημεία , Ebbing Gammon
  • Γενική Χημεία, 2002, Darell E., Steven G.
  • Γενική και Ανόργανη Χημεία, 2006, Μανουσάκης Γ.
  • Γενική και ανόργανη χημεία, 2009, Ξένος K., Ξένου Ε.
  • Γενική και Ανόργανη Χημεία, 2012, Λάλια - Καντούρη Μ., Παπαστεφάνου Σ.

 

 

2. Βιολογία

Ημερομηνία εξέτασης: 27-05-2021,

ώρα εξέτασης: 10:30πμ

 Ύλη Μαθήματος:

H επιστήμη της Βιολογίας, Επιστήμη και Κοινωνία, Βασικές Ιδιότητες της Ζωής, Προέλευση και Εξέλιξη της Ζωής, η Χημεία της Ζωής, Ενέργεια και Μεταβολισμός, Ευκαρυωτικό Κύτταρο-Δομή και Λειτουργία, Κυτταρικοί Κύκλοι και Κυτταρική Διαίρεση, Προκαρυωτικοί Μικροοργανισμοί-Ιοί, DNA-RNA, Το Γενετικό Υλικό.

Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:

Η χημεία της ζωής

  • Χημική σύσταση έμβιας ύλης
  • Το νερό και καταλληλότητα περιβάλλοντος
  • Ο άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής
  • Δομή και λειτουργία των μεγάλων βιολογικών μορίων

Το κύτταρο

  • Δομή και λειτουργία κυττάρου
  • Δομή και λειτουργία μεμβρανών
  • Εισαγωγή στο μεταβολισμό
  • Κυτταρική αναπνοή-ενέργεια
  • Φωτοσύνθεση
  • Κυτταρική επικοινωνία
  • Κυτταρικός κύκλος

Γενετική

  • Γονίδιο
  • Κληρονομικότητα, χρωμοσώματα
  • Από το γονίδιο στη πρωτεΐνη
  • Ρύθμιση γονιδιακής έκφρασης

Εξέλιξη

  • Η εξέλιξη των πληθυσμών
  • Βακτήρια και αρχαία
  • Πρώτιστα
  • Μύκητες
  • Ιοί

Μορφή και λειτουργία φυτών και ζώων

Οικολογία οργανισμών

 

 Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • «Βιολογία», Αριθμός τόμου Ι, Έκδοση: 1η/2010, CAMPBELL N., REECE J., κ.ά ISBN: 978-960-524-306-7, Εκδότης: ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • «Βασικές Αρχές Κυτταρικής Βιολογίας», Alberts B.,Bray D.,Hopkin K.,Johnson A.,Lewis J.,Raff M.,Roberts K.,Walter P. Έκδοση: 3η έκδ./2015, ISBN: 9789963258277, Εκδότης: BROKEN HILL PUBLISHERS LTD

 

Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων

Ημερομηνία εξέτασης: 28-05-2021,

ώρα εξέτασης: 10:30πμ

 Ύλη Μαθήματος:

  • Ορισμοί και γενικές έννοιες στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, Βιομηχανία τροφίμων
  • Σύσταση, θρεπτικά συστατικά και διατροφική αξία των τροφίμων.
  • Υδατάνθρακες (Στερεοχημεία, χημικές και φυσικές ιδιότητες. Δομικοί και αποθηκευτικοί πολυσακχαρίτες)
  • Πρωτεΐνες (Δομές, ρόλος των πρωτεϊνών. Χημικές και φυσικές ιδιότητες)
  • Λίπη και έλαια (Χημική δομή, χημικές και φυσικές ιδιότητες. Λιπαρά οξέα τροφίμων)
  • Νερό (To νερό στα τρόφιμα. Χημική δομή, χημικές και φυσικές ιδιότητες)
  • Ανόργανα συστατικά (μακροστοιχεία, μικροστοιχεία, ο ρόλος τους)
  • Βιταμίνες, πρόσθετα τροφίμων (αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, χρωστικές)
  • Σύγχρονες προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων
  • Προέλευση και ομάδες τροφίμων
  • Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, αλλοιώσεις τροφίμων, πηγές επιμόλυνσης των τροφίμων (επίδραση μικροοργανισμών στα τρόφιμα, επιθυμητές & ανεπιθύμητες μεταβολές, τοξίνες)
  • Αρχές επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων (αρχές θέρμανσης, ψύξης, κατάψυξης, συμπύκνωσης/αποξήρανσης τροφίμων)
  • Ποιοτική και οργανοληπτική αξιολόγηση των τροφίμων

 Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • Σφλώμος, Κ. και Θ. Βαρζάκας (2015) Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Εκδότης: Κ. Σφλώμος.
  • Κυρανάς Ε. (2012). Τρόφιμα: Σύσταση, Προέλευση, Αλλοιώσεις, Επεξεργασία και Συσκευασία. Εκδ. Τζιόλα. Θεσσαλονίκη.
  • Αρβανιτογιάννης, Ι. και Στρατάκος, Α. (2011) Τεχνολογίες επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων. Εκδ. University Studio
  • Κιοσέογλου, Β. και Μπλέκας, Γ. (2010) Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων. Εκδ. Γαρταγάνης.
  • Abuhav, I. (2016). A Complete Guide to Quality Management Systems, Taylors and Francis, Portland,
  • Campbell-Platt, G. (2017) Food Science and Technology (2nd Ed.). Willey-Backwell.
  • The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture, J. Bélanger & D. Pilling (eds.).FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture Assessments. Rome. 572 pp.

 

 


Επιστροφή

Ενημέρωση

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Αργοστόλι, Κεφαλονιά ΤΚ 28100, τηλ:26710-27101
E-mail:
grambg@ionio.gr (Διοικητικά Θέματα)
gramfood@ionio.gr (Φοιτητικά Θέματα)
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας