ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023

Social Media
Δημοσίευση: 03-05-2022 10:55 | Προβολές: 457
image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Κατατακτήριες Εξετάσεις

στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Tα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην Γραμματεία του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου το χρονικό διάστημα από 1η έως 15 Νοεμβρίου 2022.

Για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://fst.ionio.gr/gr/students/placements/

 

Β. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2022-2023

Οι κατατακτήριες εξετάσεις για το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου διενεργούνται το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης και 10ης Δεκεμβρίου κάθε έτους στην έδρα του Τμήματος στο Αργοστόλι (Τέρμα Λεωφόρου Βεργωτή). Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για το πρόγραμμα των εξετάσεων.

 

Εξεταστέα ύλη μαθημάτων:

 

Μάθημα: ΓΕΝΙΚΗ & ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

Ύλη μαθήματος

Βασικές Γνώσεις Χημείας

  • Άτομα, μόρια και ιόντα
  • Υπολογισμοί με χημικούς τύπους και εξισώσεις
  • Χημικές αντιδράσεις
  • Η αέρια κατάσταση

Ατομική και Μοριακή Δομή

  • Η κβαντική θεωρία του ατόμου
  • Ηλεκτρονικές δομές και περιοδικότητα
  • Ιοντικός και ομοιοπολικός δεσμός

Καταστάσεις της Ύλης και Διαλύματα

  • Καταστάσεις της ύλης: υγρά και στερεά
  • Διαλύματα

Χημικές Αντιδράσεις και Ισορροπία

  • Ταχύτητες αντίδρασης
  • Χημική ισορροπία
  • Οξέα και βάσεις
  • Ισορροπίες οξέων - βάσεων
  • Διαλυτότητα και ισορροπίες συμπλόκων ιόντων
  • Θερμοδυναμική και Ισορροπία

 Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • Γενική Χημεία , Ebbing Gammon
  • Γενική Χημεία, 2002, Darell E., Steven G.
  • Γενική και Ανόργανη Χημεία, 2006, Μανουσάκης Γ.
  • Γενική και ανόργανη χημεία, 2009, Ξένος K., Ξένου Ε.
  • Γενική και Ανόργανη Χημεία, 2012, Λάλια - Καντούρη Μ., Παπαστεφάνου Σ.

 

Μάθημα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ύλη μαθήματος

  • Ορισμοί και γενικές έννοιες στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, Βιομηχανία τροφίμων
  • Σύσταση, θρεπτικά συστατικά και διατροφική αξία των τροφίμων.
  • Υδατάνθρακες (Στερεοχημεία, χημικές και φυσικές ιδιότητες. Δομικοί και αποθηκευτικοί πολυσακχαρίτες)
  • Πρωτεΐνες (Δομές, ρόλος των πρωτεϊνών. Χημικές και φυσικές ιδιότητες)
  • Λίπη και έλαια (Χημική δομή, χημικές και φυσικές ιδιότητες. Λιπαρά οξέα τροφίμων)
  • Νερό (To νερό στα τρόφιμα. Χημική δομή, χημικές και φυσικές ιδιότητες)
  • Ανόργανα συστατικά (μακροστοιχεία, μικροστοιχεία, ο ρόλος τους)
  • Βιταμίνες, πρόσθετα τροφίμων (αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, χρωστικές)
  • Σύγχρονες προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων
  • Προέλευση και ομάδες τροφίμων
  • Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, αλλοιώσεις τροφίμων, πηγές επιμόλυνσης των τροφίμων (επίδραση μικροοργανισμών στα τρόφιμα, επιθυμητές & ανεπιθύμητες μεταβολές, τοξίνες)
  • Αρχές επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων (αρχές θέρμανσης, ψύξης, κατάψυξης, συμπύκνωσης/αποξήρανσης τροφίμων)
  • Ποιοτική και οργανοληπτική αξιολόγηση των τροφίμων

 Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • Σφλώμος, Κ. και Θ. Βαρζάκας (2015) Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Εκδότης: Κ. Σφλώμος.
  • Κυρανάς Ε. (2012). Τρόφιμα: Σύσταση, Προέλευση, Αλλοιώσεις, Επεξεργασία και Συσκευασία. Εκδ. Τζιόλα. Θεσσαλονίκη.
  • Αρβανιτογιάννης, Ι. και Στρατάκος, Α. (2011) Τεχνολογίες επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων. Εκδ. University Studio
  • Κιοσέογλου, Β. και Μπλέκας, Γ. (2010) Αρχές Τεχνολογίας Τροφίμων. Εκδ. Γαρταγάνης.
  • Abuhav, I. (2016). A Complete Guide to Quality Management Systems, Taylors and Francis, Portland,
  • Campbell-Platt, G. (2017) Food Science and Technology (2nd Ed.). Willey-Backwell.
  • 2019. The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture, J. Bélanger & D. Pilling (eds.).FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture Assessments. Rome. 572 pp.

 

Μάθημα: ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ύλη μαθήματος

H επιστήμη της Βιολογίας, Επιστήμη και Κοινωνία, Βασικές Ιδιότητες της Ζωής, Προέλευση και Εξέλιξη της Ζωής, η Χημεία της Ζωής, Ενέργεια και Μεταβολισμός, Ευκαρυωτικό Κύτταρο-Δομή και Λειτουργία, Κυτταρικοί Κύκλοι και Κυτταρική Διαίρεση, Προκαρυωτικοί Μικροοργανισμοί-Ιοί, DNA-RNA, Το Γενετικό Υλικό.

Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:

Η χημεία της ζωής

  • Χημική σύσταση έμβιας ύλης
  • Το νερό και καταλληλότητα περιβάλλοντος
  • Ο άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής
  • Δομή και λειτουργία των μεγάλων βιολογικών μορίων

Το κύτταρο

  • Δομή και λειτουργία κυττάρου
  • Δομή και λειτουργία μεμβρανών
  • Εισαγωγή στο μεταβολισμό
  • Κυτταρική αναπνοή-ενέργεια
  • Φωτοσύνθεση
  • Κυτταρική επικοινωνία
  • Κυτταρικός κύκλος

Γενετική

  • Γονίδιο
  • Κληρονομικότητα, χρωμοσώματα
  • Από το γονίδιο στη πρωτεΐνη
  • Ρύθμιση γονιδιακής έκφρασης

Εξέλιξη

  • Η εξέλιξη των πληθυσμών
  • Βακτήρια και αρχαία
  • Πρώτιστα
  • Μύκητες
  • Ιοί

Μορφή και λειτουργία φυτών και ζώων

Οικολογία οργανισμών

 Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • «Βιολογία», Αριθμός τόμου Ι, Έκδοση: 1η/2010, CAMPBELL N., REECE J., κ.ά ISBN: 978-960-524-306-7, Εκδότης: ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • «Βασικές Αρχές Κυτταρικής Βιολογίας», Alberts B.,Bray D.,Hopkin K.,Johnson A.,Lewis J.,Raff M.,Roberts K.,Walter P. Έκδοση: 3η έκδ./2015, ISBN: 9789963258277, Εκδότης: BROKEN HILL PUBLISHERS LTD

 

Η Γραμματεία του Τμήματος


Επιστροφή

Ενημέρωση

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Αργοστόλι, Κεφαλονιά ΤΚ 28100, τηλ:26710-27101
E-mail:
grambg@ionio.gr (Διοικητικά Θέματα)
gramfood@ionio.gr (Φοιτητικά Θέματα)
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας